Kürtaj Riskleri

Kürtaj Riskleri Neler?

  • Enfeksiyon, Ağrı, Ateş: Kürtaj işleminin yapıldığı ortamın temiz ve steril olması aletlerin tek kullanımlık ve steril olması hastanın enfeksiyon kapmaması için son derece önemli bir husustur. Aynı zamanda hastaya verilen ilaçların kullanılmaması, hastanın gerekli uyarıları dikkate almadan cinsel ilişkiye ya da deniz ve havuza girmesi enfeksiyona zemin hazırlar. Bu konuda mutlaka doktorun söylediği kurallara uymak temel prensiptir. Enfeksiyona aynı zamanda ağrı ve ateş eşlik edebilir bu durumda hasta mutlaka doktoru ile iletişime geçmelidir. İşlem sonrası enfeksiyon genellikle üçüncü ve yedinci günlerde ortaya çıkar, enfeksiyona ateş ağrı ve kanama eşlik edebilir.
  • Parça Kalması: Kürtaj işlemi mutlaka ultrason eşliğinde yapılmalıdır yoksa istenmeden rahim içinde parça kalabilir. Bu durumda işlemden birkaç gün sonra hastada adet kanamalarından daha fazla bir kanama kendini gösterebilir bu durumda doktora bilgi verilmeli hasta tekrar ultrasona çağrılıp gerekirse ek bir müdahale yapılmalıdır.
  • Ascherman Sendromu (Rahim İç Duvarında Yapışıklık): Kürtaj esnasında rahim iç duvarının gereğinden fazla ve metal küretaj aleti ile kazılması sonucu gelişir. Bu hastalarda işlem üzerinde 4 ile 6 hafta geçmesine rağmen genelde adet görmediklerini söylerler, bu tür sorun yaşayan hastalar ondan sonra da ya hiç adet görmez ya da çok az görür. Bu ciddi bir sorun ve kısırlığa yol açabilecek bir problemdir. Bu tür durumlar histeroskopik girişimler ile sorunlar giderilir. Bu nedenle her hastada böyle bir durumun gelişmemesi için işlemi yapan hekimin dikkatli olması gerekmektedir.
  • Atoni: İleri gebelik haftalarında yapılan küretajlarda aşırı kanama problemi ortaya çıkabilir. Bu durum daha çok rahim kasılmamasına bağlı gelişir. Fakat küçük gebeliklerde bu pek rastlanılan bir durum değildir. Böyle durumlarda yapılan müdahale ile kanamanın önüne geçilebilir. O nedenle gerekli ilaç ve serumların hazır bulundurulması lazım.
  • İşleme Rağmen Gebelik Durumunun Devam Etmesi: Özellikle dördüncü ve beşinci gebelik haftasından önce yapılan kürtajlardan sonra yaklaşık yüzde 1 oranda kürtaj işlemi başarısız olabilir ve gebelik kürtaj öncesi gibi devam edebilir. Bu durum gebelik kesesinin henüz çok ufak olmasından dolayı plastik vakum kanülün gebelik kesesine temas etmemesi sonucu rahim içinin boşalmaması ve kesenin bozulması gerçekleşmediğinden gebelik devam etmektedir. Bu tür durumlarda yaklaşık 1 hafta sonra tekrar kürtaj işlemi gerekebilmektedir. Bu tür durumları engellemek için çok erken gebelik haftalarında dikkatli olmak ve işlem sırasında ve sonrasında ultrason ile rahim içini kontrol edilmeli ve hasta bu konuda bilgilendirilmelidir.
  • İşlem bittikten sonra anesteziye bağlı bulantı ve kusmalar görülür bu durum tedaviye hızlı cevap vermektedir. Hasta ciddi sıkıntı yaşamamaktadır.
  • Kürtaj işleminden sonra ortaya çıkan durumlarda bir tanesi de rahim ağzında tıkanıklık oluşmasıdır. Bu durumlarda hasta genellikle işlemden sonra 5 – 6 haftayı geçmesine rağmen adet kanamasını olmaz ve bu duruma kramp ve karın ağrıları eşlik eder. Bu durum basit bir müdahale ile rahim ağzındaki yapışıklığı açmakla giderilir.
  • Bazen tecrübesiz hekimler tarafından kürtaj işlemi sırasında metal kanüllerin kullanılmasına bağlı rahim ve bağırsak delinmesi gözükebilir.

Kürtaj Kısırlık Yapar Mı?

Özellikle üslüne uygun ve bilimsel yapılmayan kürtajlar sonucu ortaya çıkan rahim iç duvar yapışıklığı (ascherman sendromu) ciddi şekilde kısırlığa yol açmaktadır. Bu nedenle asla metal küretler ile rahim iç duvarını gereksiz kazmamak lazım. Ayrıca enfeksiyona bağlı olarak rahim içi enfeksiyonların hem rahim iç duvarında hem de enfeksiyon tüplere yayılmasına bağlı ortaya çıkan hasar ve şişme sıvı birikintileri oluşturarak ciddi şekilde hastanın doğurganlığını etkilemektedir. Bazen de rahim içinde parça kalmasına bağlı olarak nedbe dokusunu oluşturarak kısırlık oluşturmaktadır.